Een jongensdroom, of de ultieme midlife-crisis move?

album-art
Unsigned

Dromen worden ambities

In bijna 30 jaar Flampad hebben we een aanzienlijke hoeveelheid tracks geproduceerd. Een deel hiervan hebben we meermaals live gespeeld in studiodemo’s en bij kleine optredens (onze ‘hoogtijdagen’), maar een groot deel van de recentere producties is uiteindelijk nooit verder gekomen dan playtime op de speakers van onze slaapkamerstudio en onze eigen playlists.

En dat vinden wij zonde. Zonde omdat wij geloven dat deze tracks meer verdienen dan alleen gedraaid te worden in de studio en na verloop van de jaren in de vergetelheid te raken op onze laptops.

Onze ambitie is dan ook om nu eens werk te gaan maken van het releasen van onze tracks en ervoor te zorgen dat deze ook hun weg vinden naar de radiostations, clubs & festivals.

Noem het een bucketlist ding, of iets anders. Bekend en rijk worden is niet het doel. De droom is dat één van onze tracks na een release op een groot festival wordt gedraaid. Waar wij getuige mogen zijn van een publiek dat compleet los gaat op onze muziek. Dat zou een waanzinnige kroon op ons levenswerk (tot nu toe) zijn.

We hebben wel een (kleine?) uitdaging. Om deze droom te kunnen verwezenlijken en onze ambities waar te maken is het handig als je de weg weet. Daarom zoeken we een label dat de potentie ziet maar vooral ook hoort in onze muziek en ons wil helpen onze tracks bij de juiste mensen te krijgen. En op Beatport natuurlijk. 😉 

Kun jij ons verder helpen?

Onze eerste kennismaking met housemuziek was de Turn up the Bass CD serie. Later werd op TMF “Hakkeeh” uitgezonden waarin we DJ’s zagen met platenspelers die hardcore mixten. Geïntrigeerd door alle knoppen besloten wij met platenspelers van de lokale rommelmarkt onze eerste mixes te maken. Voor platen moesten we op de fiets dwars door de landerijen naar Veenendaal. Met hifi speakers, versterkers, wat gekleurde knipperlichten en een mini stroboscoop moest iedereen eraan geloven: klasseavonden, verjaardagen, vriendenavonden, feestjes die we organiseerden; overal  sleepten we onze spullen naar toe om house te draaien. Na een tijdje ontdekten we trackersoftware die we installeerden op de PC van onze ouders. Daarmee maakten we we onze eerste eenvoudige muziek. Eerst hardcore, maar al snel verschoof de liefde naar de trance, house en later de techno.

We waren het huis al uit toen Reason 3 in ons leven kwam. Een verademing na de trackersoftware die we niet echt onder controle kregen. De eerste track die we in Reason maakten is Reason to Spin, waarin we onze ziel en zaligheid legden. Alle inspiratie die we hadden opgedaan tijdens het feesten kreeg nu eindelijk een uitlaatklep. We maakten een aantal ‘hele’ tracks, maar vooral ook heel veel tracks in onze live-setup: loops met 8 sporen en dan ‘knoppen tjoeren’ op onze Behringer controllers om zo een set ten gehore . We speelden op huisfeesten en verjaardagen en uiteindelijk hadden we in 2009 ons eerste echte publieke optreden op een Koninginnedag feest in Arnhem. Hoewel we echt wel merkten dat onze muziek nog niet helemaal lekker overkwam naast de ‘echte’ tracks van de DJ’s, ging het dak er af en het smaakte naar meer!

We stapten over op Ableton. Reason had ons veel gebracht, maar de inefficiënte interface stond in de weg van nog sneller leren betere tracks te maken. Dat bleek een goede zet. Ook schaften we serieuze speakers aan. Tot die tijd gebruikten we HiFi versterkers en speakers uit de jaren ’70 en dat was natuurlijk niet ideaal. Met betere tools konden we onze toch wel onervaren sound naar het spreekwoordelijke hogere plan tillen. We begrepen steeds beter hoe we een goede mix moesten maken en de nieuwe interface die komt met nieuwe software wakkerde onze creativiteit aan.

En toen was het 2023.

Studio? Ja cool, wanneer?

Samen op jacht naar de groove, de juiste feel, de juiste mix.

Onze reis als Flampad begon in de 90’s op PC’s van onze ouders en is eigenlijk nooit geëindigd. Ooit hadden we de droom om een tweede Underworld te worden, maar gaandeweg bleek onze hobby meer een uitlaatklep, naast de studie en later een ‘gewone baan’.

Jaren van wekelijks of zelfs vaker “de studio in” in de zero’s naar rustigere periodes van vrijwel volledige “studiostilte” toen het gezinsleven begon; Flampad is soms op de waakvlam gegaan maar het vuur is nooit volledig gedoofd. Uiteindelijk kwam altijd weer dat berichtje “Studio?” “Ja cool, wanneer?”

MP3 downloads?

Stuur ons even een berichtje op knoppen@flampad.nl of gebruik het formulier.